Kirje Kolin kansallispuiston johtajalle
Kirjoitin tämän kirjeen Kolin kansallispuiston johtajalle 24.8.2022, mutta en saanut koskaan mitään vastausta siihen:
Hyvä Kolin kansallispuiston johtaja
Kirjoitan teille aiheesta, mikä on hieman vaikea ottaa puheeksi, mutta toivon, että Kolin luonne ja historia huomioiden, myös tästä aiheesta voidaan keskustella. Kirjoitan teille liittyen Akka-Kolilla olevaan suureen ristiin, joka on ymmärtääkseni pystytetty seurakunnan toimesta, ja joka uusittiin vuosi pari sitten.
Kolin matkailussa ja kylteissä kerrotaan matkailijoille paikan historiasta, kuinka Koli on muinainen, tuhansia vuosia vanha uhripaikka ja tietäjien, shamaanien pyhä paikka. Kolilla voi aistia viisausperinteidemme ja kulttuurimme vanhimpia kerrostumia ennen uskonnollisen kolonisaation aikaa. Uskonnollisen kolonisaation aalto alueella oli todella traaginen alkuperäisväestölle sekä paikan henkistä kulttuuria vaaliville. Tiedämme nykyisin, että vuoden 1760 paikkeilla Lieksan rovasti Korpi-Jaakko Stenius hävitti minkä ehti paikan alkuperäistä kulttuuria, ja Savosta ja Pohjanmaalta palkkaamiensa miesten avulla kaatoi tietäjien pyhät kivet. Tyypillistä kolonisoivaa toimintaa oli, kuinka kirkko toi asukkaita muilta seuduilta, mikä oli tuhoisaa paikalliskulttuurille ja luontaiselle elämäntavalla. Kirkko jakoi torpat ja maat.
Uskonnollisen kolonisaation haavasta huolimatta, Koli ja koko Pielisen Karjalan alue on säilyttänyt alkuperäistä luonnettaan. Suomalaisten ja karjalaisten alkuperäistä henkistä kulttuuria vaalivia on edelleen, ja on aina ollut. Nykypäivänä henkisen ilmapiirin avautuessa, olemme pikkuhiljaa eheytymässä uskonnollisen kolonisaation aiheuttamasta traumasta, ja ymmärtämässä mistä siinä oli kysymys. Olen kirjoittanut pari vuotta sitten kulttuuriantropologisen artikkelin aiheesta: https://antroblogi.fi/2020/09/shamanismi-voimistuu-nykypaivan-suomessa/ ja teen aiheesta väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa.
Kysy Akka-Kolilla sijaitsevaa ristiä ajatellen, että onko ristin pystyttäminen oikein ilman keskustelua paikan alkuperäistä luonnetta ja pyhyyttä vaalivien toimijoiden kanssa? Onko paikan uskonnollisen kolonisaation väkivaltainen ja traaginen historia huomioiden oikein, että risti pystytetään ilman keskustelua nykypäivän shamanististen ja tietäjäkulttuurin vaalijoiden kanssa? Kysyn, että jatkammeko edelleen kolonisoivaa toimintaa 2020-luvulla?
Tällä kirjeelläni en väitä, etteikö ristiä saisi pystyttää Akka-Kolille, ja olen varma, että se on pystytetty kaikin puolin hyväntahtoisessa hengessä. Mielestäni paikan historia ja luonne ymmärtäen, olisi kuitenkin asiallista ennen suurten ja näkyvien kristillisten symbolien pystyttämistä keskustella paikan alkuperäistä luonnonhenkistä pyhyyttä kunnioittavien toimijoiden kanssa sen sopivuudesta, jotta emme jatka kolonisoivaa toimintaa Kolilla. Kolin ainutlaatuisuus ja vahvuus ilmentyy arvostamalla sen alkuperäistä henkistä luonnetta ja vaalimalla sitä. Toivon, että Koli on esimerkillinen toimija tämän huomioimisessa.
Kiitos huomiostanne tämän kirjeen osalta.
Kunnioittavasti,
Helena Karhu