Vogelin 5 päivän mehupaasto – kokemuksia paastoamisesta

Tervehdys! Tässä blogi-tekstissä kokemuksia mehupaastosta, jossa käytin Vogelin 5 päivän paasto-ohjelmaa. Olen ollut viimeiset 5 päivää mehupaastolla, ja nyt se on ohi!

Tämä teksti ja koko paastoaminen liittyy omiin tutkimusmatkoihin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin maailmassa. On kokemuksellisesti testattava mikä toimii ja mikä ei. Vogelin mukaan paasto keventää oloa, lisää motivaatiota yleisesti hyvinvoinnista huolehtimiseen. Se voi toimia starttina yhä terveemmille elämäntavoille, kuten kevyemmin syömiselle ja liikkumiselle.

Yleisesti paastoamisesta sanoisin, että se sopii vain tietyn tyyppisille ja kohtuullisen perusterveille ihmisille. Itse koen, että oma kehotyyppini on sellainen, että paastoaminen sopii minulle. Paastoaminen ei sovi ainakaan raskaana oleville, imettäville, sairastamisen jälkeen tai matalan verenpaineen omaaville. En uskoisi sen sopivan aneemisille tai valmiiksi hyvin laihoille ihmisille. Keskustelin joskus aiemmin biologi-ystäväni kanssa paastoamisesta, ja hän muistutti, kuinka aikoinaan esivanhempamme eivät todellakaan syöneet joka päivä. On ihmiselle siinä mielessä luonnollista, että on paastokausia.

Mie käytin 5 päivän Vogelin mehupaasto-ohjelmaa. En muista, mistä kuulin siitä, ehkä näin sen vain sattumalta luontaistuotekaupan hyllyssä. Ajankohta sattui intuitiivisesti täydellisesti juuri uutta kuuta edeltäviin viiteen päivään, jonka kuulin kollegaltani olevan täydellinen ajankohta paastoamiselle kuunkierrollisesti.

Tämä oli nyt kolmas kerta, kun yritin tehdä tämän paasto-ohjelman. Aiemmilla paasto-yrityksillä pääsin päivien 3-4 tietoille. Vaikka yleisesti koen omaavani paljon tahdonvoimaa, on paastoaminen miulle kuitenkin hyvin vaikeaa. Ayuverdisen kehotyyppini mukaan olen sellainen, joka sietää huonosti nälkää. Kerron tämän siksi, että on oltava myös armollinen, että aina ei voi onnistua! Nyt 3. yrityksellä minusta tuntuu siltä, että onnistun! Saan motivaatiota uteliaisuudestani, sillä haluan kokea, miltä tuntuu 5 paastopäivän jälkeen, ja en saa sitä kokemusta ilman että pystyn käymään tämän loppuun asti.

Tällä kertaa en osta Vogelin valmista paastopakettia kuten 1. kerralla, sillä miulla on jäljellä siitä paketista vielä tuotteita. Ostan Joensuun Pilkon Citymarketista Vogelin mehut (1 pullo kutakin porkkana-, tomaatti-, kasvis-, ananas- ja granaattiomenamehua, ja Ekoteekistä Molkosanin ja Herbamaren luomu-kasvisliemikuutiot paastoa varten jo useampi viikko ennen paaston alkamista. Jos teet Vogelin mehupaaston 1. kertaa, niin tuo valmis paketti on tietysti sopiva siihen.

1.päivä. keskiviikko:

En todellakaan aloittanut paastoa kunnollisesti ohjeiden mukaan, mitä tulee paastoa edeltäviin valmistaviin päiviin. En ollut jättänyt kahvia pois edeltävinä päivinä, ja olin kaikeksi kauhuksi juonut illallisella jopa lasin kreikkalaista retsinaa, vaikka normaalisti en juo alkoholia laisinkaan. Ajattelin nukkumaan mennessä, että odottaisin ehkä vielä pari päivää, ennen kuin aloittaisin paaston. Aamulla herätessäni miulla oli kuitenkin ihan valtava motivaatio ja halu aloittaa paasto – en muista yhtä suurta innostusta siihen aiemmalta kahdelta kerralta.

Yleisesti motivaationi paastolle ovat tähän ikään liittyvät haasteet. Mitä lähemmäksi tulen vaihdevuosia, sitä enemmän huomaan kehossa muutoksia mitä tulee turpoamiseen ja lihomiseen. Nuorena miulla ei ollut mitään tällaisia ongelmia, mutta nyt kehon muutokset vaikuttavat esim. liikkumiseen ja jaksamiseen, jos kehosta ei pidä entistä parempaa huolta. Paasto tuntuu itselle sopivalta valinnalta päästä keveämpään olotilaan, ja kiinnittää huomiota kevään kuntoiluun.

Aamu meni ekana päivänä ihan hyvin. Join lasillisen vedellä laimennettua Biottan granaattiomenamehua (1 dl), vettä Vogelin artisokkauutteen kera. Lisäksi käytän sovelletusti tässä paastossa 1. kertaa Vogelin Molkosan-ravintolisää, jossa on musta-aronia-ja granaattiomenamehua. (Oikeasti paasto-ohjeeseen kuuluu Molkosan ilman mehua ja stevia-makeutusainetta, mutta miulle se on vastenmielisen makuista…Käytin sitä kyllä kahdessa ekassa paastokokeilussa.)

Käytän koko tämän paastokuurin aikana Frantsilan Puhdas puro-detox yrttiteetä. Teepussin kyljessä onkin kannustava viesti:

”Valo säteilee sisälläni ja puhdistaa kehoni ja mieleni. Ajatukseni ovat iloisia ja vapaita. Rakastan elämää ja hyväksyn itseni. Annan menneisyyden taakkojen sulaa.”

Yrttiteessä on puna-apilan kukkia, nokkosen, piparmintun ja punajuuren lehtiä, kamomillan kukkia, takiaisen ja poimuhierakan juurta, mansikan ja voikukan lehtiä.

Huomaan jo 1. paastopäivän iltapäivän kohdalla, että paastotessa aika kuluu jotenkin todella hitaasti. Helppoa alussa ei ole. Tällä 3. yrityksellä on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin 1. kerralla. Ekalla kerralla pohdin ekojen päivien aikana, että onko paastoaminen edes terveellistä ja koin aavistuksen jonkinmoista kuolemanpelkoa tai jotain. Oli sen verran heikko olo. Nyt heikotusta ja päänsärkyä kuitenkin kestää, mihin auttavat nuo aiempien yritysten kokemukset.

Juon samat jutut lounaaksi ja illalliseksi: laimennettua Biottan Vegetable Cocktail-mehua ja kasvislientä (joka on siis vain puolikas kasvisliemikuutio 1-2 dl:ssä vettä). Lisäksi yrttiteetä. Tästä näkee koko Vogelin virallisen paasto-ohjelman: https://www.vogel.fi/kuurit/Paasto/paivaohjelma.php

Illalla minulla on Zoomin kautta pari tuntia ryhmäohjausta, ja vaikka olen valmistautunut, tuntuu, että heikotuksen vuoksi en ole skarpimmillani. En ole varma, onnistuinko tänä iltana kovin hyvin ohjauksessani, mutta yritin parhaani. Ajattelen, että paaston ekojen päivien aikana ei pitäisi olla tärkeitä työtehtäviä. Olen onnekas, että minulla on mahdollista elää ja tehdä töitä tällä tavalla.

 

2. päivä. torstai.

Tänäänkin olo on pääsääntöisesti heikko ja päänsärkyä on aamusta iltaan. Onneksi aurinko kuitenkin paistaa ulkona, mikä piristää. Juon aamulla Biottan ananasmehua laimennetusti, ja muut paaston ”aamupalan” lasilliset.

Ihmettelen, kuinka jaksan pyöräillä yliopistolle ja istua 2,5 tuntia pitkän tapaamisen. Aiemmilla paastoyrityksillä olotila on ollut niin heikko, että ei ole kovin paljoa tehnyt mieli edes käydä ulkona tai tehdä mitään. Pyöräilen takaisin kotiin, jatkan yrityksen töitä, pidän palaverin harjoittelijani Hermannin kanssa Zoomissa ja lepään. Otan lasillinen laimennettua Biottan Vegetable Cocktail-mehua ja kasvislientä.

Illalla menen vielä katsomaan Joensuun Teatterin voimaannuttavan monologi-näytelmän ”Kaikki hienot jutut” kirjastolle (suositus – oli hieno ja voimaannuttava kokemus!). Pyöräilen taas kotiin, ja otan lasillinen laimennettua Biottan Vegetable Cocktail-mehua ja kasvislientä.

Ajattelen monta kertaa päivän aikana, kuinka paljon rakastan syömistä. Huomaan ekojen päivien aikana mieleen hiipivän ajatuksia siitä, tekisinkö nyt tätä kuitenkaan ja jättäisinkö kesken. Himoitsen, miltä suosikki-aamupalasämpyläni, eli joensuulaisen Juuriskan leipomat gluteeinittomat Spelttisämpylät nyt maistuisivat paahdettuna… Mutta sitten harjoitan taas mieltäni, ja muistutan, miksi teen paaston ja kuinka kiinnostavaa nähdä, millainen olo voisi olla sen jälkeen.

 

3. päivä. perjantai.

Tänäänkin paistaa ulkona aurinko, jipii! Huomaan heti herätessä, että nyt on jo parempi olo – ei enää kovaa päänsärkyä! Käyn suihkussa ja teen suolistohuuhtelun. Suolistohuuhtelu on ollut miulle kaikkein omituisin juttu koko paastossa. Ainakin ekalla yrityskerralla se tuntui ihan hullun hommalta ja epämiellyttävältä. Ajatus kuitenkin sen tuomasta puhdistumisesta ja kuinka se voi vaikuttaa esim. päänsäryn laantumiseen, vaikuttaa että teen sitä muutaman kerran päivänaikana. Olen hukannut Vogelin ohjeet 5 päivän paastolle, joten en muista enää, kuinka monta kertaa sitä pitäisi tehdä. Ehkä aamuin ja illoin riittää. Eräs vanhempi ja kokeneempi kertoi minulle, että paasto on yhtä tyhjän kanssa ilman, että kiinnittää tarpeeksi huomiota huuhteluun ja että tekee sen kunnolla.

Juon aamulla laimennettua Biottan granaattiomenamehua, lasin vettä artisokkauutteella, yrttiteetä, ja lasin vettä Molkosanilla.

Ennen aamupalaa ehdin olla hereillä jo muutaman tunnin. Aamujoogan aikana huomaan jo paaston vaikutuksia – olo tuntuu keveämmältä ja saan erään jooga-asennon (Salambha Sarvangasana) tehtyä jotenkin suorempaan kuin aiemmin. Saan siitä paljon lisää motivaatiota jatkaa paastoamista.

Juon aamupäivällä yrttiteetä. Saan tehtyä aika paljon töitä ja tutkimukseen liittyviä asioita. Julkaisen syyskuun sieni-teemaisen viikonlopun Kolilla. Olen inspiroitunut siitä! Mielentila on nyt huomattavasti parempi, kun ei ole päänsärkyä.

Lounaaksi juon Biottan tomaattimehua laimennettuna ja kasvislientä, sekä keitän lisää yrttiteetä.

Iltapäivällä aamun varsin hyvä olo alkaa kuitenkin hiipua, ja tunnen klo 15 maissa oloni heikoksi. On nälkä, ja näen eteeni sumeasti. Tosin syynä voi osittain olla, että en ole käynyt ulkona vielä tänään, ja olen käyttänyt liian paljon aikaa tietokoneen ääressä kirjoittaen. Olen kuitenkin vielä lähdössä ulos joko kävellen tai pyöräillen.

Kirjoitan vielä alkuillasta mielipidekirjoituksen maakuntalehti Karjalaiseen, kun taas hieman järkyttyneenä luen uutisen avohakkuusuunnitelmista Lehmossa, ja Kontiolahden ympäristöpäällikön kommenteista. Kirjoitan mm. siitä, kuinka meidän olisi suojeltava vanhenevia metsiä ja löydettävä vastavuoroiseen luontosuhteeseen, ja ennen kaikkea, kuinka kunta voisi paremmin kunnioittaa heitä, jotka asettavat luonnon etusijalle. Samalla koen kuitenkin myös huonoa omaa tuntoa siitä, että kritisoin toista kanssakulkijaa, eli ympäristöpäällikköä. Pohdin, voisinko ilmaista asioita myötätuntoisemmin ja lempeämmin.

Lueskelen Ympäristömytologia-kirjaa.

Huomaan peilistä katsoessa, että ainakin paasto jo nyt tuntuu kirkastavan kasvojen ihoa. Pohdin, kuinka se mahtaa tosiaan vaikuttaa ihoon, kun ei syö ollenkaan hiivoja, sokeria tai gluteenia näiden päivien aikana.

Illalla olen menossa ystävien kanssa jo toista kertaa tällä viikolla Joensuun Teatteriin, katsomaan Joen Sydän-näytelmän, joka kertoo Joensuusta. Pyrin käymään katsomassa kaikki teatterin esitykset, koska kuulun sen hallitukseen. Olen illalla ihan super ylpeä Joensuun Teatterista ja sen huikean ammattitaitoisista työntekijöistä, sekä ihanan vanhan jugend-salin kauneudesta.

Ennen teatteri-iltaa juon Biottan laimennettua ananasmehua sekä kasvislientä. Kun tulen takaisin kotiin, juon yrttiteetä ja teen huuhtelun. Yritän jaksaa vielä kaksi paastopäivää. Nyt ollaan jo voiton puolella!

 

Päivä 4.  

Heräsin aikaisin aamulla, ehkä jotain klo 5.30, kuten aiempinakin paastoaamuina. Olo oli aamulla hyvä, ei päänsärkyä. Tein entistä motivoidummin aamujooga-harjoitukseni, ja lisäsin siihen elementtejä. Huomasin keskittyväni joogan aikana syvään hengittämiseen.

Join aamulla loput granaattiomenamehut laimennettuna. Katselen jääkaapin sisältöä ja pohdin, kuinka kaikista näistä paastomehuista Biottan ananasmehu on suosikkini. Se on kuin joisi auringon raikkautta sisäänsä! Muuten vihannesmehut ovat sellaisia, että niitä minulla ei tulisi juotua muuten kuin paastolla.

Ohjasin aamulla FB-livemeditaation myötätunnosta, johtuen tiistain traagisista tapahtumista Vantaalla. Alussa oli hieman hakemista, kun en taas teknisesti osannut laittaa FB-liveä päälle. Mutta onneksi se meni jotenkuten. Tärkeintä oli ainakin päästä yhdessä hetki meditoimaan ja lähettämään myötätuntoa maailmaan. Meditaation jälkeen soitin itselleni rakkaalle ja läheiselle ”heimon vanhimmalle” ja saatiin hänen kanssaan puolin ja toisin voimaa kun päästiin keskustelemaan yhdessä.

Päätin, että yritän tehdä haastatteluartikkelin Shamaaniseura ry:n KUMU-lehteen, ja sain positiivisen vastauksen whatsupissa grönlantilaiselta shamaanilta Angajoqilta, että voisin haastatella häntä. Teen haastattelukysymykset ensin suomeksi, ja käännän ne sitten tanskaksi. Lähetän ne hänelle. Käännän myös hänen elokuisen vierailunsa tekstit englanniksi. Joudun tekemään kaiken vielä toiseen kertaan, kun painoin väärää nappulaa tietokoneella ja tekstit katosivat kotisivujen ohjelmassa.

Lounaaksi join loput tomaattimehut, mikä oli varmaan tupla-annos normaaliin. Se tuntuikin jotenkin liialta. Join kasvislientä.

Kävin vielä hiihtämässä muutaman kilometrin, kenties tämän talven viimeisiä hiihtoja. Oli sen verran ohuet ladut ja ei luistanut.

Nyt iltapäivällä pähkäilen mitä seuraavaksi. Teen hieman yhdistyksen toimintaan liittyviä tehtäviä. Jatkan Ympäristömytologia-kirjan artikkelien lukemista. Illalla aion vain rentoutua.

Noin klo 16 aikaan minua kylmää, ja pohdin lämpimän suihkun ottamista tai saunaan lähtemistä. Ylipäätään yksi paaston kokemus on kehon kylmyys. Otan paaston aikana päivittäin lämpimiä jalkakylpyjä, joihin lisään itsetehtyä suola-yrtti-seosta. Öisin joudun nukkumaan 2-3 peittoa päällekkäin. Villapaita ja -sukat ovat päällä koko ajan.

Aion uhmata kylmää, ja virkistäytyä menemällä avantoon. Enemmän kiinnostaa kyllä saunan lämpö. Käyn avannossa vain kaksi kertaa tällä kertaa (normaalisti käyn väh. kolmesti) – kylmä tuuli tekee siitä vielä hyisempää. Avantouimarien saunassa on kuitenkin ihana tunnelma.

Illallisella join laimennettua porkkanamehua kasvisliemen lisäksi.  Tekisi ihan tosi paljon mieli syödä!!

 

Päivä 5.

Viimeinen paastopäivä – jihuu! Enää tämä päivä! Odotan kyllä todella huomista aamupalaa, myönnän!

Yöllä havahduin jossain kohtaa siihen, että oli hieman päänsärkyä ja nälkä. Jatkoin kuitenkin unia ja heräsin klo 6.00 aikoihin itsestään, ja aloitin aamujoogan. Olen lisännyt aamuharjoituksiini muutaman jumppaliikkeen viime päivinä, ja aion pitää niistä kiinni jatkossakin.

Aamulla tartun jatko-opiskeluihini liittyviin tehtäviin, ja yritän parhaani käydä yhtä artikkelia läpi, sekä lukea vielä jonkun toisen kirjoittaman artikkelin. Mielessäni on eräs rumpu, mikä on odottanut loppuunmaalaamista jo pitkään, ja olisi ihanaa saada sekin maalattua valmiiksi…kenties tänään?

Ajattelen monta kertaa paastoviikon aikana, että paasto olisi kaikkein helpoin ja ihanin suorittaa retriitillä. Saisi tekemistä päivien ajan, sekä sopivan sosiaalisen paineen ja yhteisön, jonka kanssa käydä koko prosessi läpi ja jakaa kokemuksia. Aamupäivällä mieleeni juolahtaa, voisinkohan ohjata sellaisen ensi vuoden keväällä? Olisiko sellaiseen kiinnostusta? Toisaalta en ole mikään ravintoneuvoja, joten siltä kantilta en ole ammattilainen. Jään pohtimaan asiaa (minuun saa ottaa yhteyttä, jos on kiinnostusta). Ainakin itse voisin joskus tulevassa olla mukana sellaisella, jos kaikki palaset loksahtavat kohdilleen. Olisi ihanaa, että ohjelmassa olisi mm. joogaa, meditaatiota, hengitysharjoituksia, saunaa ja muita lempeitä hyvinvointimenetelmiä. Aion ottaa tämän puheeksi ensi viikolla työharjoittelijani Hermannin kanssa, joka on hengitysohjaaja.

Lounaalla juon loput porkkanamehut, kasvislientä ja Puhdas puro-yrttiteetä. Kuuntelen iltapäivän aikana myös YLE:n Kulttuuricoktailista karjalan kulttuuria ja kieltä käsittelevän teemaohjelman.

Iltaa kohden lievästi kipuilen itseni kanssa henkisesti ja tuntuu, että en onnistu oikein missään. Tämän vuoksi päätän, että maalaan jo vuoden prosessissa ollutta rumpua, ja haluan sillä luoda kauneutta maailmaan. Kuuntelen Katariina Elonkehrän meidän Dance Your Buddha-retriitille tekemää musiikkilistaa, ja maalaan rumpua. Siitä tulee herkkä, keväinen, nostattava, ihana rumpu. Jatkan rummun tekoa uuden kuun yli. Pian saatte kuulla, mikä rumpu se on!

Illalla käyn vielä ruokakaupassa ostamassa keittiöön aineksia tulevaa viikkoa varten. Ostan jopa uuden paistinpannun ja pienen kastikekasarin ruoanlaittoa varten. Inspiroidun illalla katsomaan uusia reseptejä, ja suunnittelen tulevalle viikolle uusien reseptien käyttöä. Erityisesti iloitsen, kun löydän reseptin takoraisuun, mikä muistuttaa minua ihanasta lounaasta Tokiossa helmikuulta. Aion tehdä sitä. Tätä reseptien lukua en ole tehnyt todella pitkään aikaan, sillä syön samoja ruokia mitä osaan laitan viikosta toiseen. Paastoaika toimi täten kenties myös motivaattorina tähän muutokseen, mistä olen puhunut viime viikkoina. Aion kehittyä ruoanlaittajana, ja monipuolistaa sitä mitä syön.  

 

Päivä 6.

Paasto on ohi! Herään aamulla klo 6.30 ja siirryn joogamatolle. Teen aamujoogan kuunnellen Tuomas Rounakarin shamaaniviulua. Kello on jo yli 8.00, kun vasta aloitan aamupalan. Valmistan itselleni oikein juhla-aamupalan. Siihen kuuluu pieni annos kreikkalaista jugurttia, johon laitan maitohorsma-siirappia, granolaa, puolikkaan passionhedelmän sisukset ja pienen lusikallisen lakkahilloa. Mielettömän hyvää! Tämän kombon aion tehdä toistekin! Lisäksi syön Juuriskan spelttisämpylän Luomu-oivariinilla ja Kuusamon juuston Eränkävijä-juustolla. Puoli kuppia kahvia. Molkosania otan vielä lasillisen, ja aion juoda pullon loppuun tulevina viikkoina, kun se kestää avoinna vain kuukauden. Ehkä myös artisokkauutetta otan vielä myöhemmin tänään veden kanssa, mitä jäi paasto-ohjelmasta.

Viime kerralla paaston jälkeen minun ei tehnyt mieli juoda kahvia moneen päivään. Nytkään se ei mitenkään erityisen mahtavalta maistu. Tuntuu itseasiassa todella hyvältä, että paaston aikana voi päästää irti kofeiini-riippuvuudesta, ja kokea, kuinka se on mahdollista.

Painonlaskusta: En omista vakaa, joten en pysty sanomaan lähtikö paastotessa painoa. Olen ymmärtänyt, että painoa voi lähteä jopa 3-5 kiloa mehupaaston aikana. Olen varma, että itsellänikin on kiloja lähtenyt. Olo on 6. päivän aamuna huomattavasti kevyempi, ja näen kehossa paaston ajan muutokset. Vatsan ja selän alue on kiinteytynyt, ja leuka ei enää roiku kuten aiemmin. Tuntuu, että onnistuin paastossa, ja olen iloinen, että pystyin siihen.

Paaston riskinähän on painon kannalta, että se saattaa lopulta jopa nousta, kun mielihalut ja maut tuntuvat paaston jälkeen entistä ihanimmilta. Paasto-ohjeissa todetaan, että olisi hyvä pitää kiinni normaalia kevyemmästä ruokavaliosta ja lisätä liikuntaa.

Kaiken kaikkiaan paastokokemus on nyt ohi. Se oli rankka kokemus ja aika tuntui pitkältä ja oli nälkä, mutta todella onnistunut ja kiitollinen olo siitä keveydestä ja elämänmuutoksen mahdollisuudesta, minkä se antaa. On uusi kuu, ja toivon, että tämä alkava viikko on monin tavoin armollinen, lempeä ja tuo myös iloisia yllätyksiä, jotka piristäisivät päivää. Kiitos sinulle, joka luit tämän tekstin ja hyviä vointeja sinulle!