Millainen on sinun luontokäsityksesi?

Meitä ihmisiä on monenlaisia, ja jokaisen oma maailmankuva, kasvatus ja koulutus, kokemukset, elämänhistoria, herkkyys, sielukkuus ja tietoisuus värittävät tapaamme hahmottaa luontoa ja maailmaa. Ne vaikuttavat siihen, kuinka koemme olevamme osa luontoa.

Lueskelin vastikään siitä, kuinka luontokäsityksellä tarkoitetaan, miten tiedollisesti käsitämme luontoa, kun taas luontosuhde sisältää paitsi luontokäsityksen, myös emotionaalisen, kokemuksellisen ja toiminnallisen suhteen luontoon (Haverinen et al. 2021, 17). Näiden lisäksi ymmärretään ihmisen kietoutuneisuus osana elonkirjoa, joka on kokonaisvaltainen olemassaolo luontona (Salonen ja Foster ylläolevassa lähteessä).

Tutkijat ovat hahmottaneet, että jatkuvasti muuttuvia luontoon liittyviä asenteita voi käsittää ainakin seuraavilla tavoilla (nämä esimerkit suoraan lähteestä Haverinen et al. 2021, 18):

1. Utilistinen on asenne, jossa luonto määrittyy sen rahallisen tai käytännöllisen hyötyarvon perusteella. Utilistit pohtivat, mitä tietynlainen metsä maksaa ja mikä on hehtaarille sopiva hinta missäkin. Ihmisellä katsotaan olevan oikeus käyttää luontoa, ja metsänomistajat määrittävät mitä kuuluu tehdä missäkin. Utilisteille luonto on olemassa ihmistä varten.

2. Humanismi on myös ihmiskeskeinen asenne, jossa ihmisen sivistyksellinen kehitys koetaan tärkeänä ja kuinka luonto voi mahdollistaa sitä kehitystä.

3. Mystisismissä tavoite on yhteenkuuluvuuden tunne luonnon kanssa. Olemme yhtä tässä suuressa mysteerissä, ja tavoittelemme tuota yhteyden tunnetta. Rationaalisen tiedon voi hylätä, sillä luonnon pyhyyden merkitys korostuu. Luonnolla on itseisarvo, jotka teknologisoituvan ja kaupungistuvan ihmisen ei tulisi turmella.

4. Primitivistisessä asenteessa kaikella luonnolla on oma itseisarvonsa, ja ihmisellä ei ole minkäänlaista arvovaltaa suhteessa muuhun luontoon. Ihmisen asemaa ei tulisi parantaa muun luonnon kustannuksella. Ihmisen olisi täten kohtuullistettava toimintaansa ja palattava yksinkertaisempaan elämäntapaan, mikä ei kuluta luontoa tarpeettomasti.

Tunnistatko itsesi näistä luontoon liittyvistä asenteista? Ainakin itse tunnistan itsessäni sekä mystisistisiä että primitivistisiä asenteita. Näiden erilaisten asenteiden tunnistaminen auttaa mielestäni myös hyväksymään ihmisten erilaisuutta ja pohtimaan ratkaisuja yhteisen ymmärryksen luomiseksi.

Mikä luonnossa koskettaa sinua erityisesti tänään? Täällä Joensuussa näin vielä lumihiutaleiden hiljalleen tippuvan maahan. Vielä hetki heittää hyvästit talvelle, ja valmistautua ottamaan kevät riemuiten vastaan. Kaunista päivää kaikille!

Lähde:
Risto Haverinen, Kirsikka Mattila, Aleksi Neuvonen, Rinna Saramäki & Otso Sillanaukee (toim.) 2021. Ihminen osana elonkirjoa. Luontosuhteet, luontokäsitykset ja sivistys kestävyyskriisin aikakaudella. https://www.sitra.fi/julkaisut/ihminen-osana-elonkirjoa/

Valokuvaaja: Karoliina Gavrilov