Käärme-lääkettä

Mie en ole koskaan osannut pelätä käärmeitä, ja harvemmin niitä olen aiemmin nähnytkään. Tämä kesä oli kuitenkin poikkeus, ja tuntui, kuin käärmeet olisivat jotenkin lisääntyneet – tai sitten itse vain päädyin paikkoihin, missä käärmeet tykkäävät asua.

Kaikkein mystisin käärme-kohtaaminen miulla tapahtui elokuun lopussa Kiviniemessä, Kontiolahdella. Olin kulkenut kohti metsää eräänlaista poluntapaista kulkien. Katselin puita, ja yritin löytää vielä myöhäiskesän saunavastaan tarpeita. Kuljin korkeassa heinikossa syvemmälle metsään. Tunsin paikan erikoisen energian. Olin kulkenut jo tovin, kun huomasin edessäni kivien päällä ison mustan kyy-käärmeen. Säpsähdin, ja sydämeni alkoi pomppailemaan. Lähdin kulkemaan vastakkaiseen suuntaan, ja kesti minuutti, ja myös vastakkaisessa suunnassa samalla tavalla pienen kiviröykkiön päällä oli toinen iso musta kyy-käärme. Lävitseni kulkivat kylmät väreet, ja miusta tuntui, kuin olisin käärmeiden keskellä. Tuntui, kuin se polku, mitä olin tullut metsään, oli hävinnyt, ja en hahmottanut enää, missä polku oli. Oli vaikea tietää, että missä käärmeet olivat, ja astuisinko käärmeen päälle pitkässä ruohikossa. Onneksi miulla oli keltaiset kumpparit. Hengitin syvään, ja pidin itseäni koossa. Hahmotin kyllä, että mihin suuntaan minun olisi mentävä ja missä olin. Mieleeni ei tullut muuta, kuin aloin laulamaan toistolla ensimmäistä loitsua, mikä päähäni tuli. Loitsun voimalla pääsin takaisin metsästä. Nyt ihmettelen, miksi käärmeet herättivät miussa pelkoa, eikä ihastusta? Pelkäsin, että ne purisivat minua?

Outoa oli, että olin juuri edellisen tunnin ajan kuunnellut äänikirjasta Mikko Kamula: Sydänmetsien ikimailla kohdan, missä joukko aggressiivisia käärmeitä hyppää vaarallisella tavalla tietäjän ja hänen oppilaansa kimppuun.

Käärme on tiibetinbuddhalaisuudessa ”naga”, mikä on alisen symboli, ja jonka symbolisuus tulee Intian muinaisista käärme-kulteista. Käärmeet vartioivat Alisen aarteita ja salattuja oppeja (Tibetan handbook of Buddhism, s. 72). Käärmeillä voi olla joko hyödyllisiä, neutraaleja tai vihamielisiä vaikutuksia ihmisiin (ibid.). Esimerkiksi ihmisen saastuttaessa luontoa, sanotaan, että käärmeet tulevat vihaisiksi ja se sairastuttaa myös ihmiset. Syövät, iho-ongelmat ja munuaissairaudet nähdään tiibetinbuddhalaisessa symbolisessa merkityksessä käärmeisiin yhteydessä oleviin sairauksiin.

Pohjolan voimaeläimet-kirjassa sen sijaan kyy merkitsee voimaeläimenä vaikuttavuutta. Kirjassa kerrotaan, kuinka ”alkusuomalaisessa uskomusperinteessä kyyllä uskottiin olevan erityistä voimaa. Sitä pidettiin hyödyllisenä ja sitä kunnioitettiin. Samalla sitä myös pelättiin.” Kyykäärmeen myrkyllisyyttä on pidetty hyödyllisenä, sillä on nähty, että se kerää ikään kuin myrkyt itseensä, pitäen maan puhtaana. Myrkyt liittyivät myös vihaisuuteen. Viha on nähty tautina, joka aiheuttaa tuhoisaa käytöstä – ja näissä käärme on voinut olla auttaja. Kyykäärmeeseen liittyy paljon suojaavaa symboliikkaa, ja hän on ollut myös tietäjien kanssakulkija.  

Pohdin tässä, kuinka kyyn viesti voisi olla, että voimme vaikuttaa kaikki toinen toisiimme sekä hyvällä että huonolla tavalla. Virratkoon tänäkin päivinä sydämistä hyvä tahto, oikeudenmukaisuus ja myötätunto <3

Kiitos käärmeelle, joka muistuttaa meitä pitämään luonto puhtaana! Ja kiitos käärmeelle sen puhtaana pitämisessä myrkyistä! Meidän kaikkien olomuotoa tarvitaan täällä.