Fokukseen nuorten hyvinvointi!

Olen näistä Karjalaisessa 26.9.23 julkaistuista uutisista järkyttynyt ja huolissani. 

Oma näkemykseni on, että nuorten pahoinvointiin ja tulevaisuuden näköalattomuuteen on useita syitä, joita ei tarpeeksi huomioida. Näitä syitä ovat:

-Yhteys omaan kulttuuriperinteeseen ja yhteisölle tärkeisiin mytologioihin ja mytologiseen kosmologiaan on kadotettu. Näiden yhteyttä ihmisen kokonaisuuden käsitykseen on tutkittu, sillä ihminen koostuu suurimmaksi osaksi jostain muusta kuin rationaalisesta tiedosta. Tarvitaan paluuta tähän yhteyteen, joka vahvistaa ihmisen kuuluvuuden tunnetta ja itsen integraatiota. Se on pohja hyvinvoinnille. 

-Luontoyhteyden heikentyminen. Luonnon monimuotoisuuden heikentyminen ja vanhojen metsien vähyys vaikuttaa suoraan ihmisen hyvinvointiin tavoilla, jota harva ymmärtää. Luontoyhteyden syvällisyyteen liittyy edellä mainittu kohta pohjoisesta animistisesta luonteestamme ja sen löytämisessä, mikä on kaunista. 

-Yhteisöllisyyden muutos. Tarvitaan huolta pitäviä yhteisöjä. Aiemmissa kylä-ja heimoyhteisöissä kaikki tunsi kaikki kilometrien säteillä. Miten ihmisen paikkakokemus muodostuu lähiympäristössä suhteessa yhteisöön, kun kukaan ei tunne toisiaan, tai tuntee vain muutaman? Miten pidämme toisistamme huolta? 

-yhteisöllisyyteen liittyy myös se, että kun yksi nuori voi huonosti, se voi heijastua esim koko koululuokkaan. Tai kun joku perheenjäsen voi huonosti, se vaikuttaa koko perheeseen. Täten yksilön hyvinvointi on aina sidoksissa koko yhteisön hyvinvointiin. 

-teknologisoitumisen negatiiviset puolet. Tähän liittyvä riippuvuus, ja läsnäolon kadottaminen suhteessa lähimmäisiin ja luontoon. Pohdin myös, miten luonnollista ja hyvinvointia edistävää on se, että sähköä on kaikkialla ja kuinka se vaikuttaa ihmisen hermostoon.  

-kapitalistinen systeemi ja sen painostavat vaatimukset. Yksinkertaisesti: ei toimi tulevaisuuden sukupolville. Kestävää kehitystä ei tuo järjestelmä, mikä tuottaa tavaraa jatkuvasti yli ihmisten tarpeen sekä kuluttaa yli maapallon resurssien. Valta ja rahat päätyvät yhä pienemmälle prosentille maapallon väestöstä. 

-Seksuaalinen hämmennys ja siihen liittyvä pinnallisuus. Ihmisen seksuaalisuus on jotain pyhää. Kapitalismi ja yleinen mielentilan hämärtyminen on johtanut esimerkiksi virtuaalisiin seksuaalisuutta korostaviin ja kiihottumiseen keskittyviin “palveluihin”, joita käyttävät jopa miljoonat ihmiset. Olen todella huolissani, kuinka tämä vaikuttaa nuoriin, ja haluaisin suojella nuoria vääristyneeltä ja pinnalliselta yli-seksuaalisuudelta.

-Alitajuinen ahdistus maailman sodista, konflikteista, epätasa-arvosta, luontokadosta, ilmastonmuutoksesta ja resurssien käytöstä ihmisyyttä tuhoavaan (esim aseteollisuus, väkivalta-viihde jne) kuin huolta-pitävään (kuten holistiset hyvinvointi- ja terveyspalvelut). Sotien on loputtava ja ihmisten olisi palattava hyväntahtoisuuteen. Tämä ei tule tapahtumaan ilman laajamittaista universaalia kasvatusta joka edistää ihmisen tietoisuutta. Reittinä siihen voi olla ainostaan meditaatio tai muut oman itsen havahtumista tukevat turvalliset menetelmät. 

-kulttuuriympäristön vaikutus. Kun perinnekulttuuri tuhotaan paitsi sisäisenä kokemuksena, myös ulkoisena rakennettuna ympäristönä, onko meistä jäljelläkään enää muuta kuin tyhjä kapitalismia ja teknologiaa palveleva kuori? Oman näkemykseni mukaan laatikko-arkkitehtoniset ja puuttomat elinympäristöt eivät ole hyväksi ihmisen luonnolle ja kulttuuriselle hyvinvoinnille. 

-Nuorten terveyttä tulisi edistää luonnollisin menetelmin. Olen huolissani siitä, mitä hormonihoitoja ja -lääkkeitä, ja muita lääkkeitä ja rokotteita pumpataan lapset ja nuoret täyteen. Se sekoittaa koko nuoren ihmisen systeemin. (Huom! En ole lääkevastainen, mutta olen huolissani siitä että niitä käytetään niin paljon. Uskon, että kestäviä ja kokonaisvaltaisia ratkaisuja pitäisi mahdollistaa enemmän.) 

Summasummarum: Tässä tilanteessa pelkkä mielialalääkkeiden jakaminen ei enää riitä!! On korjattava laajasti tätä perusturvan pohjaa, että tulevat sukupolvet selviytyvät. Tarvitaan kokonaisvaltaisempaa otetta, missä huomioidaan myös henkinen hyvinvointi ja -kulttuuri! Hyvä uutinen on, että tässä maassa on paljon upeaa ammattitaitoa korjata näitä yhteiskunnallisia prosesseja, kunhan nämä ammattilaiset saavat siihen resursseja ja tilaisuuden. 

Toivon paljon muutosvoimaista rohkeutta ja elämänvoimaa kaikille nuorille ja vanhemmillekin!!

Karjalaisen artikkeli linkki tässä.