SHAMAANIUS JA MIELENHALLINTA
Shamaanin polulla yksi tärkeitä harjoitettavia asioita on mielenhallinta. Shamaanin mieli on selkeä, keskittynyt ja rauhallinen. Siihen ei liity panikoimista ja mielen hämäryyttä, kuten perustavanlaatuista negatiivisuutta. Mielenhallinta voi olla koko elämän kestoinen prosessi, sillä shamaanin polulla transformatiiviset kokemukset voivat liittyä nimenomaan siihen, ettei ole pystynyt hallitsemaan mieltään. Mielenhallintaan liittyy paradoksi: samaan aikaan shamaanin ydin on ”olla tyhjänä luuna, johon henki puhaltaa”, ja se on vain olemista, syvää olemista, mihin ei liity kontrollointia tai mitään hallitsevuutta. Toisaalta shamaanin tulee hallita mielensä, sillä transformatiivisista tiloista on päästävä myös pois ja on ymmärrettävä syvällisemmällä tasolla ihmisen elämää ja mielentilaa mielenhallinnan kautta.
Shamaanin mielenhallinnan tila on kuin shamaanin sauva: vakaa, turvallinen ja selkeästi totuudellinen. Kuitenkin inhimillinen, mutta lujasti kuin peruskallio. Ymmärrämme, että tietoisuus on jatkuvasti laajeneva ilmiö, mistä on jatkuvasti uutta opittavaa. Täten olemme nöyrästi aina ”aloittajan polulla”, kuin zen-buddhalaiset sanovat.
Mieleeni tulee kolme asiaa, mitkä sopivat mielenhallinnan harjoittamiselle:
1. VISION QUEST: Shamanistinen harjoitus, mikä tehdään luonnossa yksin yön (tai useamman) yli valvomalla nukkumatta ja ilman muita mukana olevia asioita kuin päällä olevat vaatteet. Vision Questilla voi riippuen harjoittajasta olla mukana myös shamaaninsauva. Minulle Vision Questillä haastavinta on valvominen, hereillä pysyminen yöaikaan. Toiselle haastavinta saattaa olla pimeässä metsässä istuminen yksin ilman mitään.
2. PAASTOAMINEN: Nälän tunteen kestäminen on ihmisen mielelle erittäin haastavaa, ainakin useimmille meistä. Erityisesti 1.-3. paastopäivät ovat vaikeita, ja mieliteko kiinteään ruokaan on uskomattoman vahva, jolloin tarvitsee vahvaa mielentilaa, että pääsee mielitekojen yli. Paastoaminen sopii ainoastaan perusterveille, ja kirjoitan lisää paastoamisesta myöhemmin.
3. AVANTOUINTI: Kaikkein läheisin, arkisin ja helpoin menetelmä näistä kolmesta on mielestäni avantouinti ja kylmäaltistus. Pulahdamme jäiseen järveen tahdonvoimalla. Avantouinti on luonnonläheinen, terveellinen ja loistava menetelmä mielenharjoittamiseen. Se ei varsinaisesti liity shamanismiin mitenkään, mutta sopii hyvin harjoittajille!
Mikä näitä kaikkia kolmea yhdistää, on kylmyyden sietokyky! Vision Questilla saattaa tulla valvomisesta ja paikallaan olemisesta kylmä. Paastoamisessa keho palelee herkemmin, varsinkin talviaikaan paastotessa. Jäin pohtimaan sitä, miksi kylmyyden tunne liittyy näihin kaikkiin ja mitä se tarkoittaa?
Onko tässä kaikessa kyseessä sitten itserääkkiä vai onko tämä jotenkin hyväksi meille? Näitä kaikkea kolmea yhdistää, että kehon onnen ja nautinnollisuuden tunteet lisääntyvät näiden harjoitteiden myötä. Niitä yhdistää myös kehollinen ja mielellinen puhdistautuminen. Miun on vaikea kuvailla sitä tunnetta ja olotilaa, mikä voimistaa, selkeyttää ja vahvistaa. Joten varsinkin, mikäli mielentilasi ja psyykkis-fyysinen kehosi on masentunut, voimaton, ahdistunut, latistunut, syyttelevä, ilman motivaatiota tai väsynyt, on syytä pohtia menetelmiä kohti omaa voimaa ja inspiraatiota. Olotilan ei kuitenkaan tarvitse olla tuollainen, että harjoittaisi näitä menetelmiä. Hyvinvoivina ihmisinä ylläpidämme hyvinvointiamme ja oma intuitiomme, kehomme kertoo, mitä se tarvitsee pitääkseen kuntoaan ja mieltään virkeänä.
Jos kysyt, että onko tällainen puhdistautuminen tarpeen, sillä emmekö me luonnonlapset ole jo valmiiksi puhtaita? Mielestäni puhdistautuminen on sama asia, kuin oman kodin siivoaminen, astioiden tiskaaminen niiden käytön jälkeen, tai omasta hygieniasta huolehtiminen. Elimistömme ja mielemme ovat meidän jatkuvassa käytössämme, ja välillä niitä on hyvä siivota. Ainoastaan kokemuksen tuoma arvio kertoo, mitkä niiden vaikutukset ovat.
Mielenhallinnan näkökulmasta nämä harjoitukset ovat shamanistisessa työskentelyssä tärkeitä, sillä shamaanin tehtävä on psyykkisen tietoisuuden alalla. Kuinka kehitämme psyykkistä tietoisuutta ja mitä menetelmiä meillä siihen on? Psyykkiseen tietoisuuteen liittyy rohkeus, selkeys ja toimiva yhdistelmä mielenhallintaa ja ”tyhjää luuta”. Mielestäni Vision Quest on yksi parhaista menetelmistä tähän harjoitteluun.
Miksi taas sitten harjoittaa tällaista lisääntyvää mielenhallintaa? Koska elämäntehtävämme ja parantajan polkumme niitä tarvitsevat. Saamme yhä kiinnostavampia ja innostavampia tehtäviä tässä maailmassa, mitä enemmän meillä on luovuutta ja voimaa niiden tekemiseen. Shamaanin polkuun liittyy tiettyä vaativuutta tässä mielessä; kultaista keskitietä rentouden ja lempeyden, sekä kurinalaisen mielenhallinnan harjoituksen välillä.
Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Vision Questille, ohjaan viidelle hengelle sellaisen Kolilla ke-su 23.-27.8.10236 (2023). Meillä on mahdollisuus tutkia myös Suomen pisintä luolastoa Repouuroa, sekä soutaa läheisille Purjesaarille. Saapumisiltana savusaunomme Pielisen rannalla. Lisätietoa: https://www.karhuntalo.com/vision-quest-kolilla
Hyviä harjoituksia kaikille!