KURAMA-VUOREN LUMOA JAPANISSA: Pyhiinvaellus Reikin alkusijoille
Reiki on Japanissa alkujaan oivallettu ja muodostettu syvärentouttamisen ja luonnollisen hyvinvoinnin tekniikka, johon sisältyy myös mystisiä ja yhteisöllisiä puolia. Kuulin itse ensimmäistä kertaa Reiki-hoidoista asuessani Tanskassa, ja kokeiltuani sitä tanskalaisen Rikke Rasmussenin hoidossa vuonna 2010. Muistan, kuinka ajattelin hoidon jälkeen, että en ole koskaan ennen tuntenut oloani niin hyväksi. Olen kertonut tarkemmin Reikistä ja omista Reiki-kokemuksistani tässä artikkelissa.
Yllättäen elämä toi minulle mahdollisuuden vierailla Reikin pyhällä paikalla, Kurama-vuorella, Kioton pohjoispuolella, uutena kuuna ja uutena vuotena, lauantaina 10.2.2024. Mukana olivat lapseni, sekä noin 35-hengen japanilainen Reiki-ryhmä, jota ohjasi Reiki Master Kawashima ja Reiki Master Kaori Yagani. Pääsimme Kurama-vuorelle heidän vierainaan. Reiki Masterit Kawashima ja Yagani vierailivat kesäkuussa 2023 Kolilla, ja oli nyt uskomatonta päästä heidän kanssaan Kuramalle. He olivat saapuneet juuri opettamasta Australiasta edellisenä iltana, mutta uskomattomalla energialla jaksoivat jatkaa matkaa heti seuraavana aamuna. Pystyin aistimaan sen kutsumuksen ja elämäntehtävän, joka kuljetti heitä elämänpoluillaan.
Kuvat yllä: Kaori Yagani
Kuvat yllä: Helena Karhu. Vasemmalla Reiki Masterit Kawashima ja Yagani. Oikealla ryhmä aloittaa vaelluksen vuoren huippua ja temppeleitä kohti.
Kurama-vuoren historiaa ja Sonten
Sain käteeni Kurama-vuorelle saapuessa esitteen, jossa lukee, että Kuraman temppeli on perustettu vuonna 770 ja se sijaitsee vuoren puolivälissä (huomioni oli, että aika usein japanilaiset temppelit olivat juurikin vuorien puolivälissä). Kuitenkin nuo alkuperäiset rakennukset ovat tuhoutuneet tulipalossa, ja uusimman kerran temppelin pääsali on rakennettu vuonna 1971. Temppeli on aiemmin kuulunut buddhismin Tendai-linjaan, mutta nykyään Kurama-vuoren buddhalaiset ovat aivan oma itsenäinen buddhalainen ryhmänsä!
Keskeinen käsite paikallisessa pyhyyden termistössä on Sonten. Sonten on pyhän kolminaisuuden ilmentymä, joka sisältää kolme universaalin sielun symbolia, nimiltään Mao-son, Bishamon-ten ja Senju-kannon. Sonten tarkoittaa oppaan mukaan ”Elävää Sielua”, ”Universiumin Korkeinta Sielua”, ”Sielun Toimintaa” tai ”Loistokasta Valoa”, jos käännän nämä sanat oikein. Pyhän kolminaisuuden symbolit ovat voima, valo ja rakkaus. Sontenin nähdään elävän meidän jokaisen sielussa ja itsenäisessä mielessä, ja mahdollistaa sen, että ”Itse” tai korkeampi minuus pystyy heräämään meidän jokaisen sydämessä. Tämä herääminen mahdollistaa lisääntyvän henkilökohtaisen voiman ja jalon valon.
Saapuminen Kurama-vuorelle: Pyhät puut ja Shime Nawa-nauhat
Säätiedotus lupaili sadekuuroja, mutta aurinko paistoi lämpimästi, kun saavuimme Kurama-vuoden portille. Kurama-vuorelle pääsee myös gondoli-hissillä, mutta ryhmän kanssa lähdimme kävellen kohti vuoren huippua. Heti polun alussa tunsin eräänlaisina porttina kaksi suurensuurta japanilaista mäntyä, jotka oli koristettu pyhillä nauhoilla. Mestari Yagani kirjoitti minulle, että kyseiset nauhat ovat nimeltään ”Shime Nawa” ja niitä asetetaan pyhien puiden tai muiden pyhättöjen ympärille. Ne symboloivat rajaa pyhän ja tavanomaisen välillä. Pahat voimat eivät voi astua tuon nauhan taakse. Nauhat valmistetaan oljista. Joskus oljista muodostetaan samassa yhteydessä myös kurkia tai kilpikonnia, jotka molemmat symboloivat pitkää ikää Japanissa.
Koin nämä pyhät alueet ja nauhat todella voimakkaina ja esteettisesti kauniina. Niitä oli useissa paikoissa niin puiden kuin kivien ympärillä. Niissä roikkui kauniita valkoisia paperista taiteltuja symboleita.
Kuljimme reipasta tahtia ihastuttavan Reiki-ryhmän kanssa kohti päätemppeliä. Joukossa oli useita sujuvaa englantia puhuvaa Reikin harjoittajaa, ja oli aivan ihanaa tutustua heihin. Osa oli tullut mukaan useamman sukupolven ja perheensä kanssa. Sain joukosta myös ystäviä, joihin pidän yhteyttä.
Matkan varrella huomioni kiinnittyi tähän erikoiseen patsaaseen:
Opin myöhemmin, että patsas symboloi Elämää ja Kurama-vuoren opetuksia, ja että se sisältää Sontenin pyhän kolminaisuuden, eli Rakkauden, Valon ja Kestävyyden (voiman).
Päätemppelille saavuttuamme Mestari Kawashima järjesti meille yksityisen rukoushetken temppelin seremoniamestarin kanssa. Päätemppelissä oli juuri ilmeisesti käynnissä muutos, jossa pääseremonialisti oli vaihtumassa edellisen poismenon vuoksi. Pääseremonialisti oli iäkkään oloinen korkea-arvoinen buddhalainen nunna, joka topakasti otti seremoniatilan haltuun. Oli elämäni suurimpia kokemuksia istua siinä edessä lasteni kanssa ja kuulla, vastaanottaa rukoukset.
Pääseremonialistin rukous Kurama-temppelillä:
Onnellisuuden Rukous Kuraman jumalille (nimitys Sonten) (oma suomennokseni Kaori Yaganin lähettämästä enlanninkielisestä versiosta):
Kuun henki….rakkaus
Auringon henki….valo
Maan henki…voima
Oi, Sonten,
kaunis kuin kuu,
lämmin kuin aurinko,
voimakas kuin Maa,
Suo meille siunauksesi
nostaaksemme ihmiskunta ja lisätäksemme kunniaamme.
Tässä pyhässä paikassa, myönnä meille että rauha voittaa erimielisyyden,
epäitsekkyys voittaa ahneuden,
vilpittömät sanat voittavat petoksellisuuden,
ja että kunnioitus on suurempaa kuin loukkaukset.
Täytä sydämemme ilolla, nosta henkemme,
ja täytä kehomme ylistyksellä.
Sonten, Suuri Universiumin Jumala, Suuri Valo, Suuri Liikuttaja,
suo meille, jotka kokoonnumme kunnioittamaan sinua, jotka yrittävät koskettaa sydäntäsi, uutta voimaa ja kunniakasta valoa.
Luotamme Sonteniin kaikessa.
Kuva: Kurama-temppelin edustalla olevan kuvion keskellä sanotaan olevan paikka, johon universaali energia keskittyy.
Vuoren pyhimmät paikat
Päätemppelistä jatkoimme matkaa kävellen kohti vuoren huippua. Kävelimme läpi Kinone Michin, mikä on alue, jossa vanhojen seetripuiden juuret ovat paljastuneet, ja koko ympäristö on hyvin taianomainen.
Saavuimme alueelle, jossa Reikin perustaja Mikao Usui oli ilmeisesti valaistunut. Paikalla oli pyhä puu, joka oli jo kaatunut. Reiki Masteri Kawashima ohjasi koko porukan yhteiseen rukoushetkeen kaatunutta puuta kohti. Koin tämän hetken hyvin koskettavaksi.
Tästä siirryimme kohti pientä pyhättöä nimeltä Sojoga-dani Fudo-do, jonka edessä oli mandalamainen paikka. Jostain syystä tässä koin energian erittäin voimakkaana. Paikka oli omistettu suojelushengille, jotka karkoittavat pahan. Olimme hetken tässä paikassa, ja eräällä kiotolaisella matkalaisella oli mukanaan erikoiset energiaa mittaavat vermeet, jotka liikkuivat silloin, kun paikassa oli erityiset energiaa. Useampi meistä, samoin kuin lapseni, kävivät testaamassa paikan energiaa niillä. Aikamoisesti viuhuivat käsissäni siinä paikassa. Minua hieman lähes pyörrytti kokemuksen jälkeen.
Jatkoimme sitten matkaa taas eteenpäin. Teimme rukoushetken liikesarjoineen ja kiitoksineen myös pyhätössä, jonka Reiki Masteri Yagani kertoi olevan se kaikista pyhin paikka tällä vuorella. Kyseessä oli pyhättö nimeltä Okunoin Mao-den, eli Sisäinen Temppeli. Tämä on paikka, jossa universumin pyhin energia oli laskeutunut paikkaan.
Tästä matka alkoi pikkuhiljaa alaspäin vuorta, ja tuolloin alkoikin sataa kunnolla vettä. Kaikkinensa kävelimme vuorella ehkä noin 6-7 km. Kuljimme likomärkinä vesisateessa muutamia kilometrejä. Kävimme vielä muutamassa pyhätössä Kibunessa, jossa oli tarjolla myös pyhää lähdevettä. Aivan lopuksi ennen alueelta lähtien teimme vielä japanilaisen Reiki-liikesarjaa ja kiitoksia upeassa luonnonpyhässä paikassa, jossa oli kaksi suurta mäntyä vierekkäin. Tässä ensin kuvat paikasta, ja sen jälkeen video poikani kuvaamana.
Onneksi paluumatkalla Kiotoon bussissa vaatteet ehtivät kuivua sen verran, että kehtasi mennä ryhmän mukana vielä illalliselle. Vietimme iltaa japanilaisessa ravintolassa, ja keskustelimme lisää. Annoin japanilaisille isännille lahjaksi pohjoiskarjalan käsityöläisten tekemän pöytäliinan. Lahjatulva lasten ja miun suuntaan oli kuitenkin valtava, ja olimme varsin hämmentyneitä, mutta kiitollisia, erittäin kauniista lahjoista ja matkamuistoista, ja kaikesta yltäkylläisestä vieraanvaraisuudesta, jota saimme kokea näiltä ihanilta ihmisiltä. Koko matka oli elämäni suurimpia kokemuksia, ja antoi lisää kokemuspohjaa oman työn jatkamiselle koti-Suomessa.
Kiitos, kiitos, kiitos! <3
Kuinka Kurama-vuorelle pääsee?
Me menimme Kuramalle japanilaisen ryhmän tilaamalla bussilla, mutta Kuramalle pääsee helposti Kiotosta myös julkisilla junalla (Eizan Line asemalta nimeltä Demachiyanagi). Junamatka maksaa noin 420 jeniä ja kestää noin 30 minuuttia.
Muita vinkkejä
Jos itse pääsisin Kuramalle uudestaan, kävisin myös paikallisessa kuumassa lähteessä eli Kurama Onsenissa, joka on kävelymatkan päässä Kuraman juna-asemalta. Myös läheinen pikkukylä Kibune oli aivan ihana. Jäisin ehkä sinne jopa yöksi, ja söisin aterian yhdessä kylän viehättävistä ravintoloista. Luonnonkaunis paikka oli niin ihana ja rauhaisa, että siellä viihtyisi helposti parikin päivää; viettäen yhden päivän vuorella ja temppeleissä, ja seuraavana päivänä jatkaen temppeleiden visiittejä ja käyden onsenissa.
Karhun Talon tulevat Reiki-kurssit:
Reiki 2 -kurssi (jatkokurssi Karhun Talon Reiki 1-kurssin käyneille) la-su 20.-21.4.24 Pielavedellä Pohjois-Savossa. Ota yhteys lisätietoja varten: info@karhuntalo.com
Reiki 1-kurssi: pe-su 27.-29.9.24 Reiki-retriittinä. Tämä kurssi on sinulle, joka haluat oppia Reiki-menetelmän ensimmäistä kertaa tai uusia aiemmin käydyn kurssisi. Lisätietoa lähiaikoina. Mikäli haluat lisätietoa tästä kurssista, voit tulla kurssin sposti-listalle: info@karhuntalo.com